Vegaanihaaste viikko 1.

Elääkö ihminen pelkällä kasvisruualla? No elää tietenkin. Olen nyt viikon vain kasveista peräisin olevaa ravintoa ja hyvin olen pärjännyt. Uusi ruokavalio on vaatinut siinä mielessä totuttelua, että kaupassa joutuu lukemaan tuotteiden ravintosisältöjä entistä tarkemmin. On yllättävää, kuinka paljon eläinperäisiä ainesosia ruuissa käytetään, jopa karkeissa. Irtokarkkihyllyltä on hankala löytää tuotteita, joissa ei ole eläinperäistä gelatiinia, maitoa tai kananmunaa. (Ja jos aiot vastaisuudessakin syödä karkkia huoletta, ei kannata googlata gelatiinia eli liivatetta...)

Olen tässä viikon aikana löytänyt itselleni uusia lempituotteita. Esimerkiksi seitansuikale on uskomattoman hyvää. Seitanissa on lisäksi hyvin proteiinia: käyttämässäni seitansuikaleessa proteiinia on 29,2gr/100gr, kun vertailun vuoksi esimerkiksi kananmunassa on 12,6gr/100gr ja kinkkusuikaleessa 12gr/100gr! Hiilihydraateista en olekaan tällä viikolla murehtinut, koska kasviruokavaliolla hiilihydraattia tulee väkisinkin reilusti. Hiilihydraatti on joka tapauksessa aivan turhaan pelätty: tärkeämpää on huolehtia hiilihydraatin laadusta kuin määrästä.

Kuvassa on yhden päivän viisi ateriaa. Ylhäällä aamupala: kaurapuuroa, soijapohjaista maustamatonta jogurttia, banaani ja marjasose. Lounaaksi (ylhäällä oikealla) söin vegaanisen valmisruuan (ei ehkä terveellisin vaihtoehto, mutta nopea ja hyvänmakuinen). Välipalaksi soijajogurttia ja banaani (alhaalla vasemmalla), illalliseksi seitansuikaletta, riisiä ja paistettuja kasviksia (alhaalla oikealla) ja lopuksi iltapalaksi soijajogurttia, mysliä ja marjasosetta (keskellä).

Vegaaneilla on olemassaan huono maine ja netin keskusteluissa vegaaniruokavaliolla eläviä pilkataan. Esimerkiksi vitsi: "Jos lihansyöjälle tulee nälkä, kun hän haistaa paistetun pihvin, tuleeko vegaanille nälkä, kun hän haistaa vastaleikatun ruohon" kertoo aikalailla siitä, millaiseksi kasvisruokavalio kuvitellaan. Jos kuitenkin katsoo yllä olevaa kuvaa, ei se mielestäni juuri poikkea lihaperäisellä ruokavaliolla elävän ruuasta. Vilja, marjat, hedelmät, pähkinät ja erilaiset papuvalmisteet ovat kuuluneet ihmisten ruokavalioon aina ja vasta muutaman vuosikymmenen on liha ja muu eläinperäinen ravinto nostettu tärkeimmäksi ravintoaineeksi.

"Ruoka lautasellasi on arjen poliittisin teko."

Syömällä voi äänestää eettisesti tai itsekkäästi. Keskustelu ruuasta on polarisoitunut, kuten kaikki poliittinen keskustelu. Helposti unohtuu se, että syömällä ravinteikasta kasvisruokaa tekee hyvää paitsi planeetalle ja eläimille, myös itselleen.

Ja miten se minun ibs kasvisruualla jaksaa? Olen totuttanut kehoni jo tovin aikaa fodmap-ruokiin, joten kasvisruokavalion runsas kuitu on turvottanut mahaa eikä sipuli edelleenkään ole kehoni paras ystävä, mutta toistaiseksi mitään katastrofia ei ole tapahtunut. Olen ollut energisempi ja olo on ollut kirkkaampi. Suoliston mikrobikannalla menee hetki tottua, joten annan sille aikaa. Tarkoitus on jatkaa vegaaniruualla ainakin vuoden loppuun. Jos maha oireilee kuukauden aikana tai olo huononee, voin aina palata takaisin maito- ja kananmunatuotteisiin.

Vuosien aikana olen kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita siitä vegaaniruokavalioon sairastuneista, mutta toisaalta tietämys ravinnosta on lisääntynyt ja valmiita vegaanituotteita on runsaasti saatavilla. Uskoisin, että jos vegaaniruokavalio on sipsi-kalja linjalla, niin varmaan terveydellisiä ongelmia tulee. Yllä oleva kuva osoittaa, että vegaaniruoka on monipuolista ja terveellistä. B12-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja D-vitamiinia saa tarvittaessa purkista, mutta niistä on puutetta myös monilla sekaravinnon syöjillä ja niiden tasot kannattaa tarkistaa, jos väsyttää jatkuvasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 keinoa, joilla laihdut pysyvästi!

#vegaanihaaste

Miltä ruoka tuntuu?