Marraskuun matalat

Viime viikolla olen hokenut itselleni mantraa:

"Learn how to rest, not how to quit"

Olen ollut lepoviikolla, mikä ei oikeastaan ollut etukäteen suunniteltu. Sairastuin tai väsyin, jompi kumpi, joka tapauksessa valmentajani Jari "Bull" Mentula käski pitämään viikon huilia. Mieleeni nousee väkisinkin kauhukuvia ja vanhoja pelkoja. Pelkään, että taas tulee vastaan totaaliuupumus ja hyvin alkanut fitnessvuosi 2022 päättyy mahalaskuun.

Yritän muistuttaa itselleni, että tämä vuosi on sujunut odotettua paremmin. Vuosi ei ole vielä edes lopuillaan ja olen silti saavuttanut jo tavoitteeni. Nyt mennään uudella aikataululla jo kovasti kohti vuotta 2023 eikä vielä ole mitään merkkejä siitä, että mikään erityisen vakava uupumistila olisi ottamassa minusta valtaa.

Kuluvalla viikolla olen kyseenalaistanut myös tavoitteitani: mitä oikeastaan haluan ja miksi tätä teen? Miksi kiusaan itseäni tiukalla ruokavaliolla ja treeniohjelmalla? Pitäisikö jo näin keski-ikäisenä antaa olla, antaa kehon pehmentyä ja unohtaa itsensä piiskaaminen?

Tiedän jo vastauksen, mutta joskus vaan väsyttää. Tiedän, että kehoni on kakkoslaatua jo syntymästä saakka ja vaatii rankkaa kunnossapitoa pysyäkseen käynnissä. Selkä tarvitsee liikettä, keho oikeanlaista ravintoa. Voin paremmin tekemällä enemmän itseni eteen.

Pitää osata antaa itselle aikaa pysähtyä, mutta jatkaa sitten. Ensi viikolla menen taas salille, vaikka vain "heiluttamaan käsiä". Liike-energia alkaa taas alusta, kohta jo naurattaa, että ajattelin lopettaa.

Tähän loppuun vielä mun parhaat vinkit niille päiville, kun marraskuu syö motivaatiota ja on vaikea huolehtia itsestään:

  1. Muista, että tunteet tulevat ja menevät. Älä jää niihin vellomaan.
  2. Ennakoi. Pakkaa salikassi valmiiksi, niin on helpompi lähteä. Tee ruuat etukäteen.
  3. Minimoi houkutukset: Kotiin ei kannata ostaa herkkuja, jos niitä ei ole tarkoitus suunnitellusti syödä.
  4. Pysähdy. Hengitä. Kyllä se siitä. Anna itsellesi lupa rentouttaa lihakset. Hengitä pallealla. Hengitä syvään.
  5. Musiikin voima: Laita paras ikinä musiikki soimaan ja fiilistele. Itke, jos itkettää. Tanssi, jos tanssittaa. Musiikki auttaa kohtaamaan kehoon pakkautuvat tunteet.

 

PS. Jos et seuraa minua muualla sosiaalisessa mediassa, tässä näkyy, mitä tähän mennessä vuonna 2022 on saatu aikaan. Ei huono ollenkaan, vai mitä?


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 keinoa, joilla laihdut pysyvästi!

#vegaanihaaste

Miltä ruoka tuntuu?