Aloita nyt!

 Tiedätkö mitkä ovat kaksi suosituinta päivää aloittaa mikä tahansa elämänmuutos? Toinen on huomenna ja toinen on ensi maanantaina.

Entä jos aloittaisit jo nyt?

Elämänmuutoksille kasataan aina paljon paineita. Kuvitellaan, että esimerkiksi 20 kiloa kevyempänä elämä olisi merkityksellisempää ja syvempää. Muutos pitäisi saada aikaan myös nyt heti kaikki mulle.

Näin minäkin ajattelin. Jo nuoruudessani laskin, että jos painoni putoaa 2 kiloa viikossa, olen kesään mennessä bikinikunnossa ja yllättäen olen itsevarmempi, kauniinpi ja kaikin puolin rakastettu. Aivan ymmärrettävä teoria, mutta siinä oli muutama ongelma:

1) Oman laihtumisensa määrää ei voi niin vain päättää. Varsinkin paino on huono mittari silloin, kun haetaan ulkonäössä tapahtuneita muutoksia. Esimerkiksi treenissä saatu lihasmassa antaa sutjakamman muodon, mutta samalla painaa paljon. Siksi urheilijoiden vaakapaino voi olla iso, vaikka heissä ei ole ylimääräistä rasvaa.

2) 2 kiloa päivässä on ihan liian nopea painonpudotustahti (jollei ole sairaalloisen ylipainoinen ja lääkärin seurannassa). Yleensä noin 0,5 kilon painonpudotusta viikossa voi pitää sellaisena, että silloin todellakin menettää rasvaa eikä esimerkiksi nestettä tai lihasta.

3) Nopeat kaikki mulle heti dieetit ovat tuomittuja epäonnistumaan pitkällä tähtäimellä. Itselleni suurin oivallus oli se, että on syötävä ja liikuttava niin kuin ajattelisi voivansa jatkaa loppuikänsä. Koska siitä on kyse: laihduttaminen on väliaikaista, pysyvän elämänmuutoksen on oltava - pysyvää. Jos kuvittelee voivansa loppuikänsä elää kitumalla, niin sitten niin. Itse pidän syömisestä; mitä enemmän, sen parempi. Haluan syödä niin paljon kuin on mahdollista pitääkseni kiinni pysyvistä tuloksista. Se onnistuu vain muuttamalla ruokavalio pysyvästi terveelliseksi.

4) Lautasmallia parjataan ihan turhaan. Näin vegaanina ajattelen, että lautasmallissa eläinperäisten tuotteiden osuus on ylikorostunut, mutta varsinkin nykyään kaikki on korvattavissa kasviperäisillä tuotteilla. Mutta esimerkiksi maitoa en juo enkä ole sitä myöskään korvannut kasviperäisillä vastaavilla tuotteilla.

5) Herkuttelu kuuluu elämään. Mutta sen pitää olla osa terveellistä ruokavaliota eikä nousta pääosaan. Liian tiukka ruokavalio imee ilon elämästä ja johtaa syömishäiriöiseen ajatteluun.

6) Terveys aina edellä! Rasvaprosentilla ei ole mitään merkitystä siinä vaiheessa, kun keho kielltäytyy yhteistyöstä. Olen ollut useammin kuin kerran siinä tilanteessa, että liian tiukka dieetti on kostautunut. Ei kannata. Uskokaa minua. Syökää terveellisesti ja tarpeeksi.

7) Kehon ulkonäössä tapahtuvat muutokset voivat aloittaessa tuntua hitailta, mutta ovat yllättävän nopeita. Kehonkuva ei tahdo pysyä perässä. Laihana tunnen itseni lihavaksi, lihavana laihaksi. On vaikea ymmärtää, mitä peilissä näkee. Siksi kannattaa välillä pysähtyä tarkastelemaan tuloksia objektiivisesti.


Jos olet lukenut aikaisempia tekstejäni, tiedät ehkä, että jossain vaiheessa vuosien kamppailun jälkeen pääsin unelmieni vaakalukemaan. Sitten keho sanoi sopimuksensa irti ja paino nousi hetkessä melkein 30 kiloa. En luovuttanut. Päätin, että tästä(kin) noustaan ja laitoin ensimmäiselle sijalla terveyteni vaalimisen. Lääkäreiden avulla vuonna 2019 aloitin uuden elämän (ja kyllä, kolmanneksi suosituimpana aloituspäivänä eli tammikuun ensimmäisenä) ja päätin, että tällä kertaa minulla ei ole kiire mihinkään. Ei kitudieettejä, ei itseni rääkkäämistä, vaan itseni rakastamista ja hoitamista, terveyteni vaalimista, niiden asioiden tekemistä, joista nautin.

Ja katsokaahan: nyt on kulunut 3 vuotta ja olen iloinen, että aloitin silloin 1.1.2019 hitaan nousuni! Vuosiin mahtuu yhtä paljon ylämäkeä kuin on ollut alamäkeäkin, mutta tärkeintä on, että kasasin itseni. En jäänyt märehtimään epäonnistumisia tai takaisin tulleita kiloja. Olen ylpeä itsestäni ja siitä, että jaksan olla sinnikäs ja etsiä oikeita ratkaisuja.

1.1.2019-20.12.2022 (BAO verkkovalmennus)

vyötärönympärys - 42 cm

paino - 26 kg

15.3.2022-20.12.2022 (Bull's all out one2one -valmennus)

vyötärömympärys - 12 cm

paino - 13 kg

lihasmassa 41,6 > 44,5

rasvaprosentti 28,8 > 21,5




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 keinoa, joilla laihdut pysyvästi!

#vegaanihaaste

Miltä ruoka tuntuu?